Sådan bidrager gruppekonsultationer til behandlingen af kroniske tilstande

Gruppekonsultationer skaber et trygt rum med faglig dybde, hvor der kan stilles spørgsmål og deles erfaringer. Det giver deltagerne en følelse af tryghed og fællesskab, som er vigtig på rejsen mod bedre sundhedsresultater.

Hvad er gruppekonsultationer?

Gruppekonsultationer har længe været en succes i lande som USA, Australien og England. I Danmark ses der ikke ligså store fremskridt, på trods af den dokumenteret værdi, der ligger i gruppekonsultationerne.

Forestil dig et rum, hvor du ikke kun møder en functional medicine læge, men også andre, der går igennem præcis de samme udfordringer som dig

Her kan klienter stille spørgsmål, dele erfaringer og modtage rådgivning i et støttende miljø. Formålet er at skabe en empatisk og effektiv behandlingsramme, hvor klienterne lærer af hinanden og opnår selvstøtte.

 

Dog skal det nævnes, at gruppekonsultationer ikke erstatter en-til-en konsultationerne, da disse giver plads til justeringer i individuelle planer og testresultater. Til gengæld er der mere vidensdeling fra fagpersoner og ligesindede i gruppen under gruppekonsultationerne.

 

Vores første gruppekonsultation i Omnia Clinic varede to timer, hvilket gav god tid til både indsigt fra læger og samvær med andre klienter.


Omnia Clinics første gruppekonsultation med fokus på intolerancer

Den 17. september afholdt vi i Omnia Clinic en gruppekonsultation med fokus på intolerancer, hvor de syv deltagere alle havde lignende udfordringer. Konsultationen blev ledet af vores læge Pia Norup, mens vores anden læge, Kristine, deltog som klient. Begge læger har selv erfaret, hvad intolerancer kan have af betydning for hverdagen. Lægerne deltog derfor på lige fod med deltagerne, men med en faglig vinkel.

Konsultationen varede to timer fra kl. 14-16, og startede med et inspirerende oplæg fra Pia Norup, hvor vi dykkede dybere ned i intolerancer: hvad det er, hvordan det opstår, og hvordan det kan hænge sammen med COVID. Efterfølgende var der tid til en uformel erfaringsudveksling blandt deltagerne.

Sammen skabte vi et fællesskab, hvor deltagerne fik øget viden om måder at dæmpe symptomer på, sammenhold omkring de fælles udfordringer med intolerancer og delte erfaringer om behandlingsstrategier.

Arrangementet gav ikke kun ny indsigt, men også mulighed for at høre andres historier, lære af hinanden og føle sig mindre alene i kampen mod symptomerne.

 

Tryghed først

I Omnia Clinic er vi opmærksomme på at sikre, at alle patienter føler sig trygge ved at dele deres personlige sundhedsoplysninger i et gruppemiljø. Vi sikrede naturligvis at ved start af gruppekonsultation at understrege, at alle i gruppen har tavshedspligt, ligesom at ­lægerne ikke deler oplysninger om klienterne.

Mulighed for virtuelle gruppekonsultationer i Omnia Clinic

Denne digitale tilgang er ikke kun en nødvendighed i en post-pandemisk verden, men også en måde at nå ud til klienter, som måske har svært ved at deltage fysisk, fx på grund af mobilitetsproblemer eller andre begrænsninger.

I Omnia Clinic kommer vi også til at udforske mulighederne for at tilbyde virtuelle gruppekonssultationer for klienter med udvalgte helbredsudforinger.

For nogle kan det endda føles mere trygt at deltage hjemmefra, hvor de kan vælge at være med på deres egne præmisser og hvor der er mulighed for at vælge mere anonymitet, f.eks. ved kun at vise ansigt under diskussioner af følsomme emner.

Effektivitet og kliniske resultater

Studier har vist, at gruppekonsultationer kan være både bæredygtige og effektive i behandlingen af kroniske tilstande. I en undersøgelse fra Oxford Academic, ses det at en særlig gruppe af patienter med tidlig gigt, som deltog i månedlige gruppekonsultationer, opnåede bemærkelsesværdige resultater:

50% nåede væsentlig forbedring, og 89% oplevede reduceret symptombillede inden for en periode af seks måneder.

Undersøgelsen brugte en kombination af metoder, herunder observationsdata og kvalitative analyser. Den blev gennemført på to lokalsygehuse fra 2008 til 2019, og et tredje hospital blev tilføjet i 2016. I alt var der 3363 patientbesøg for gigt på 183 klinikker i denne periode.

Hvad fik vores deltagere ud af gruppekonsultationen?

Vi bedte alle deltagerne om at sætte en score for, hvordan de oplevede vores første gruppekonsultationen fra 1-10, hvor 10 er ‘rigtig godt’. fire ud af fem deltagere svarede ‘10′ og en enkelt svarede ’8’.

Vi spurgte også deltagerne “Hvad tager du med dig fra gruppekonsultationen i dag?” Langt de fleste svarede, at de blev positivt overraskede over, hvad en lille intim gruppe af mennesker med samme udfordringer kunne gøre, og de var glade for at kunne vidensdele med hinanden, stille spørgsmål og spejle sig i hinandens historier.

Nøgletemaer for succes

Ud fra kvalitative analyser af gruppekonsultationer har Oxford identificeret fem vigtige temaer, der bidrager til deres succes: effektivitet, empati, uddannelse, engagement og empowerment.

Disse temaer understøttes af nøgleingredienser som personalisering, aktiv deltagelse og prioritering, der gør det muligt at overføre dem til praksis. Dette gør gruppekonsultationer til en effektiv behandlingsform med potentiale til at forbedre både klientresultater og tilfredshed.

Disse temaer uddybes her: 

 

Effektivitet: Flere klienter kan behandles samtidig, hvilket sparer tid og skaber mulighed for hyppigere opfølgning.

 

Empati: Deltagerne føler sig mere støttede, når de deler deres erfaringer med andre i lignende situationer, hvilket skaber et trygt og åbent rum.

Uddannelse: Deltagerne lærer både gennem lægefaglig rådgivning og erfaringsudveksling med andre klienter, hvilket øger deres viden om deres egen sundhed.

Engagement: Når klienter aktivt deltager i deres behandlingsforløb og føler sig hørt, stiger deres engagement og motivation for at følge behandlingen.

Empowerment: At være en del af en gruppe med fælles mål styrker følelsen af kontrol over egen sundhed.

Gruppekonsultationer repræsenterer en lovende tilgang til behandling af kroniske tilstande, da de kombinerer effektivitet og empati med fokus på fællesskab og læring. Samtidig giver de mulighed for at opnå bedre sundhedsresultater ved at engagere deltagerne aktivt i deres behandlingsforløb.

Hos Omnia Clinic ser vi frem til at fortsætte med at udforske denne tilgang og invitere flere klienter til at deltage i fremtidige gruppekonsultationer. Vi tror på, at ved at skabe et fællesskab kan vi hjælpe hinanden med at opnå større indsigt, støtte og inspiration på sundhedsrejsen.

Vil du høre mere?

Hvis du har brug for yderligere støtte og vejledning til hvordan gruppekonsultationer kan hjælpe dig under din sundhedsrejse, står vi altid klar til at hjælpe dig med professionel hjælp og vejledning, tilpasset dit behov.