Fem råd til efteråret fra læge Kristine Bissenbakker

5 råd fra Læge, Kristine Bissenbakker

Kristine Bissenbakker

 Kristine Bissenbakker- Læge, Ph.D og sundhedsrådgiver. 

Efteråret er over os, og med sæsonskiftet følger ændringer i både vejret og vores hverdag. Mange oplever et fald i energiniveau og humør, når dagene bliver kortere. 

Med principperne fra Functional Medicine giver læge Kristine Bissenbakker her fem tips til at styrke dit immunforsvar og booste din mentale sundhed i efterårsmånederne.


1. Styrk dit immunsystem med sæsonbetonede fødevarer

Vidste du, at vores biologiske rytme, også kaldet circadian rhythm, ikke kun reagerer på dag/nat-cyklusser, men også påvirkes af sæsonskift? 

Forskning viser, at årstidernes skiften kan have stor indflydelse på vores helbred, herunder autoimmune sygdomme og næringsstoffer som D-vitamin og melatonin.

Studierne viser yderligere, at sæsonbetonede fødevarer har højere niveauer af bioaktive næringsstoffer, som kan forbedre vores sundhed – mens fødevarer uden for sæsonen kan have negative effekter på stofskiftet.

“Efterår er ofte lig med flere sygedage – især, når man som jeg har børn i skole og børnehave, og diverse vira og bakterier derfor bliver slæbt med hjem.

Men efteråret er også sæson for en række nærende, anti-inflammatoriske fødevarer, der er ideelle til at styrke dit immunsystem.” Fortæller Kristine.

Kristines anbefalinger: “Spis masser af græskar, squash, rødbeder, æbler, grønkål og gulerødder, som er fyldt med antioxidanter, vitaminer (C og A) og fibre.” 


2. Støt din tarm og fordøjelse

“Tarmens sundhed er central i Functional Medicine, da en sund tarmflora er tæt forbundet med et stærkt immunforsvar. Derfor er det gavnligt at inkludere prebiotiske og probiotiske fødevarer for nemt at fremme en sund tarmflora.

Prebiotiske fødevarer hjælper med at fodre de gavnlige bakterier i tarmen. Det inkluderer blandt andet løg, hvidløg, porre, asparges, jordskokker og bananer (særligt de mindre modne).


Probiotiske fødevarer indeholder bakterier som kan hjælpe med at opretholde eller genoprette en sund tarmflora. Det inkluderer fermenterede fødevarer som kefir, kimchi, tempeh og kombucha.” Fortæller Kristine. 

OBS: “Fermenterede fødevarer er ikke gavnligt for alle – især hvis man har tendens til histamin intolerance.” Uddyber Kristine.

Er du i tvivl, om du kunne have intolerancer? Så er du velkommen til at kontakte os.

3. Boost dit D-vitamin-niveau​

“En vigtig del af Functional Medicine er at identificere og rette op på næringsmangler. Efteråret betyder unægteligt mindre sollys, hvilket kan føre til lavere niveauer af D-vitamin, et vigtigt næringsstof for immunfunktion, humør og knoglesundhed.” Fortæller Kristine.

Kristines anbefalinger: “Overvej at få målt dine D-vitaminniveauer og at tage et godt D-vitamintilskud med høj optagelighed. Tænk også i at øge dit indtag af naturlige kilder til D-vitamin, såsom fed fisk (især laks og makrel) og æg.” 

4. Prioriter søvn og restitution

“Jeg oplever at der sker et helt naturligt temposkift om efteråret efter sommerens ofte lidt hektiske program af sociale arrangementer. De mørkere dage inviterer til hjemmedage med varme drikke og bagværk. God søvn og restitution er afgørende for at balancere stresshormoner, genopbygge energi og styrke immunforsvaret.” Fortæller Kristine.

Kristines anbefalinger: Sørg for at skabe en afslappende aftenrutine og undgå skærme tæt på sengetid for at forbedre søvnkvaliteten Overvej at tage et varmt eller drik en kop beroligende te som kamille, lavendel eller passionsblomst, som kan fremme afslapning og bedre søvn – men kun en enkelt kop, så du ikke skal på toilet i løbet af natten.” 

5. Kom ud i naturen og styrk din mentale sundhed

Bridge

Functional Medicine lægger vægt på en helhedsorienteret tilgang til sundhed, hvor naturen spiller en vigtig rolle. Efteråret byder på smukke naturoplevelser, og det er en oplagt tid til at komme ud og nyde sæsonskiftet.

“Efteråret er faktisk min yndlingsårstid – jeg er vild med naturens skiftende farver og de køligere temperaturer på denne tid af året. Jeg er heldig at bo tæt på skoven, og jeg prøver dagligt at få bare en lille gåtur mellem træerne for at følge med i farveskiftet, trække vejret dybt og nyde naturens beroligende indflydelse.” Fortæller Kristine.

Kristines anbefalinger: Prøv og prioriter regelmæssige ture i naturen, da dette kan reducere stress, forbedre humøret og styrke immunforsvaret. At tilbringe tid udendørs har vist sig at sænke blodtrykket, reducere stresshormoner som kortisol og øge produktionen af oxytocin, hvilket fremmer afslapning og hjælper med at balancere både krop og sind, især i en travl hverdag.” 

Vil du høre mere?

Hvis du har brug for yderligere støtte og vejledning til hvordan Functional Medicine kan hjælpe dig under din sundhedsrejse, står vi altid klar til at hjælpe dig med professionel hjælp og vejledning, tilpasset dit behov.